Política lingüística

Al llarg de la darrera dècada, l’ús de la llengua catalana (que no pas el seu coneixement) s’ha estancat o ha baixat, especialment en les franges més joves. Malgrat els diversos àmbits on el català està normalitzat, la llengua pròpia segueix entrebacant-se en aspectes com el seu ús en la Justícia, en l’etiquetatge i, sobretot, en la presència del català en les noves plataformes audiovisuals (Netflix, Disney+…). Per tot això, i sense ànim d’exhaustivitat, proposo les següents mesures:

  • Tornar a situar la Direcció General de Política Lingüística dins del Departament de Presidència, i no pas depenent de Cultura, atès que la Política Lingüística té trasllat a totes i cadascuna de les àrees competència de la Generalitat.
  • Recuperar el Canal 3XL (canal juvenil de TVC), el qual va deixar d’emetre l’1 d’octubre de 2012 arran de les retallades. Des d’aleshores, la CCMA ha deixat un buit pel que fa a la programació, que ha començat ara a revertir. Cal un rellançament de l’oferta infantil (Súper3) i juvenil (Canal 3XL) amb una presència potent a les xarxes.
  • Garantir que totes aquelles pel·lícules que ja estan doblades/subtitulades al català tinguin disponible la versió en aquesta llengua a les plataformes audiovisuals com Netflix, Movistar+, HBO, Disney+ en igualtat de condicions amb les altres llengües (és a dir, que al menú t’aparegui el català al costat del castellà o l’anglès).
  • Reprendre el pla pilot de foment de l’ús del català als jutjats dut a terme l’any 2017 i que, amb l’aplicació de l’article 155, es va aturar.

2
0
Author avatar
PNC
https://pnc.cat

Escriure un comentari

We use cookies to give you the best experience.