DEROGUEM EL DECRET DE NOVA PLANTA

Des-de l’aprovació dels decrets de Nova Planta, podríem dir que els territoris de la Corona d’Aragó (Valencia i Aragó-1707, Mallorca-1715 i Catalunya-1716) estan sotmesos a un 155 permanent, doncs va ser llavors quan Felip V invocant el «dret de conquesta», acusant-los de «rebel•lió», i manifestant la voluntat de «reduir tots els seus regnes a les lleis de Castella», abolí els Furs i les Constitucions dels estats de la Corona d’Aragó, quedant derogades també les institucions constitucionals que fins aleshores havien compartit la sobirania amb els monarques espanyols. D’aquesta manera la Monarquia d’Espanya, que s’havia forjat com una monarquia de caràcter confederal, quedà reduïda a un únic, uniforme i centralitzat corpus jurisdiccional, legislatiu i polític supeditat a les lleis de Castella; només en quedaren al marge els territoris de Navarra, País Basc i Aran, que per la seva fidelitat a la Casa de Borbó obtingueren el privilegi de preservar el seu estatus jurídic i polític anterior a la guerra, els anomenats drets històrics. Segons Miguel Herrero de Miñón, aquets drets, que son anteriors a la pròpia Constitució suposen acceptar que històricament Espanya es va formar d’una manera confederal, i van quedar emparats per la disposició addicional 1ª de la Constitució.

La derogació del decret de Nova Planta, permetria el reconeixement dels nostres drets històrics, i podria obrir la porta a la substitució de l’actual Estatut d’Autonomia per unes noves Constitucions Catalanes, degudament actualitzades, reconèixer Catalunya com a nació, dotar-la d’hisenda pròpia i traspassar i blindar per llei algunes de les competències exclusives de l’Estat. Seguint el model navarrès, el nou Estatut es podria denominar Llei Orgànica de Reintegració i Millorament de Les Constitucions Catalanes.

Així doncs, perquè en lloc de la independència, no reclamem la derogació del Decret de Nova Planta i el reconeixement dels nostres Drets Històrics? Crec que a mes d’una bona solució per els temps actuals, els hi devem a tots aquells catalans que van defensar Catalunya i les seves Constitucions a sang i foc en aquella terrible guerra.

Crec que una proposta d’aquest tipus, junt amb una amnistia per els presos i exiliats independentistes, podria ajudar sortir del actual atzucac i es podria plantejar a la taula de diàleg amb el govern espanyol ja que té varies coses a favor: es una proposta ambiciosa i compatible amb la Constitució i amb una base històrica i un component emocional molt gran. I el mes important, crec que podria rebre un ampli suport de la societat catalana (des de l’independentisme mes pragmàtic fins a l’unionisme moderat).


0
0
Author avatar
PNC
https://pnc.cat

Escriure un comentari

We use cookies to give you the best experience.